Stefano Amerighi, Cortona
De Azienda Agricola van Stefano Amerighi is voortgekomen uit een lang gekoesterde wens van Stefano, namelijk het produceren van een grote Syrah met de kwaliteit van het familiebedrijf, de passie en gebruik makend van de biodynamische principes. Om dit te bereiken heeft Stefano twee heuvels uitgekozen op het familielandgoed, die een zuidzuidwest ligging hebben. Geologisch en klimatologisch onderzoek wezen uit dat dit het perfecte stuk land was om de Syrahstokken te planten. Het werk in de wijngaard wordt gestuurd door de stand van de maan en de planeten. Dit alles om voor gezonde en rijpe te zorgen.
De druiven van de Syrah worden met de hand geplukt en van hun stelen ontdaan, deels heel gelaten, deels zacht met de voeten gekneusd en met hand in kleine cementen kuipen gelegd. De gisting geschiedt spontaan met de eigen gisten zonder dat ook de temperatuur gecontroleerd wordt. Na de gisting rijpt de wijn zo’n 14 maanden, voor een deel op hout en voor een deel op cement. Daarna gaat de wijn op fles zonder filtering en stabilisatie.