Terrebrune 2019
Beschikbaarheid: | Op voorraad |
Voordat hij wijngaarden verwierf, volgde Georges Delille een opleiding tot sommelier in Parijs. In 1963 kocht hij wat Domaine de Terrebrune zou worden, een pand in Ollioules, net ten oosten van Bandol, omlijst door de Middellandse Zee en de berg genaamd Gros-Cerveau (Big Brain), bezaaid met olijfgaarden en schilderachtige uitzichten - een idyllische plek. In de jaren na de verklaring van A.O.C. Bandol (1941) waren massale revisie en reconstructie van wijngaarden aan de orde van de dag, en vignerons wilden graag de nobele Mourvèdre-druif nieuw leven inblazen. Georges heeft tien jaar besteed aan het renoveren van het pand; hij terrasvormige hellingen, hervormde het metselwerk, herplantte wijngaarden op advies van Lucien Peyraud, wees bodems aan om slapend te liggen en te regenereren, en bouwde een nieuwe kelder. In 1980 voegde zijn zoon Reynald zich bij hem na het afronden van de wijnschool en samen lanceerden ze hun eerste gebottelde jaargang van Domaine de Terrebrune, die Reynald noemde ter ere van de rijke, bruine bodems die ze bewerken.
WIJNBOUW / VINIFICATIE • Biologische wijnbouw zonder chemische herbiciden, pesticiden of meststoffen • Grond wordt regelmatig bewerkt door ploegen en schoffels • Toppen worden gesnoeid en een groene oogst doen ze om de opbrengsten doelbewust te beperken; de gemiddelde opbrengst ligt tussen 35-38 hl/ha • Alle druiven worden met de hand geoogst en de selectie vindt plaats in de wijngaarden in plaats van op een sorteertafel • Druiven worden ontsteeld en vervolgens voorzichtig geperst door pneumatische pers • Wijnen fermenteren in ondergrondse, temperatuur gecontroleerde, zwaartekracht gevoede cuve. Reynald's Bandols zijn anders. Er is een meer etherische kwaliteit voor ze, een echte frisheid - en met Mourvèdre goed voor 85% van de uiteindelijke assemblage. Bodem, klimaat en wijnbereiding spelen allemaal een rol. Kalksteen domineert de ondergrond van Bandol, met een enorme variatie tussen de wijngaarden. Op de dertig hectare van Terrebrune, onder de lagen klei en aarde, is het blauwe, gespleten Trias-kalksteen geruisloos aan het werk.
Bandol Rouge: • Fermentatie duurt 15-21 dagen in gesloten cuve • Maceratie door pump-over • Wijn rijpt in eiken foudres gedurende 18 maanden • Verouderingspotentieel: 30 jaar